Biobased Vleermuizenkasten – De Noordwaard

In de Noordwaard zijn tien biobased vleermuizenkasten geplaatst. Hierdoor krijgt de vleermuis meer nestgelegenheid in het natuurgebied.

Het gaat niet zo goed met de vleesmuis in Nederland en Europa. De beschermde diersoort wordt bedreigd; door het kappen van holle bommen, het opvullen van spouwmuren en het renoveren van oudere gebouwen zijn er minder verblijfplaatsen dan voorheen. Dit heeft als gevolg dat er ook steeds minder vleermuizen zijn. Vleermuizen krijgen per jaar maar een of twee jong, waardoor het aantal ook niet al te snel toeneemt. Het is daarom van belang om ze meer nestgelegenheid te geven.

Er zijn twee verschillende modellen geplaatst. Bij het ene model is een tussenschot geplaatst zodat de vleermuizen apart van elkaar kunnen slapen. Het andere model heeft dit tussenschot niet, zodat de vleermuizen bij elkaar kunnen zitten. De vleermuizenkasten bestaan voor 50% uit bermgras en voor 50% uit gerecycled plastic. Door deze stromen samen te voegen ontstaat er een materiaal met de eigenschappen van hardhout.

Dit is niet ons eerste project op de Noordwaard. Zo hebben wij er bijvoorbeeld al een oeverbeschoeiing geplaatst en zijn ook onze zitbanken hier terug te vinden.

De vleermuizenkasten op de Noordwaard worden gemonitord om te kijken of de vleermuizen onze biobased kasten net zo mooi vinden als wij ze vinden!

Uitvoerder

Gebr. van Kessel

Status

Geplaatst

Product

Biobased vleermuizenkasten