Circulaire Kantplanken – Ridderkerk

De gemeente Ridderkerk laat bij sportclub RVVH meerdere velden omleggen met circulaire kantplanken. Dit is de eerste partij die dit vernieuwende systeem toe gaat passen.

De beheerders van kunstgrasvelden bij de sportclubs zijn wettelijk verplicht om de verspreiding van infill rubber tegen te gaan. Op dit moment komt het infill buiten de velden terecht. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat dit schade toebrengt aan de bodem en aan het grondwater. Omdat het wettelijk verboden is om de bodem te vervuilen, moeten beheerders hier een oplossing voor vinden. De circulaire kantplanken bieden de oplossing.

De planken langs de velden komen voort uit een combinatie van kunstgras en bermgras. De kunstgras vezels die worden toegepast in het materiaal komen af van oude kunstgrasvelden. Door het gebruik van deze planken wordt de kunstgrasafvalberg verminderd. Daarnaast komt de restroom direct terug waar het oorspronkelijk vandaan komt. Bovendien zorgt het bermgras ervoor dat er CO2 wordt opgeslagen in het materiaal.  Door de combinatie van kunstgras en bermgrasvezels wordt per veld meer dan 1000 kg CO2 ‘vastgelegd’ in het bio composiet.

Het systeem is te plaatsen bij al bestaande hekwerken, maar ook bij de plaatsing van nieuwe hekwerken. De planken worden via een aluminium ophangingssysteem van paal tot paal vastgemaakt. Onder aan de plank zit een rubberprofiel van vier centimeter die de hoogteverschillen tot 2 centimeter in het straatwerk opvangt. Daarnaast kunnen bij beschadiging de planken gemakkelijk vervangen worden.

Opdrachtgever

Uitvoerder

Status

Opgeleverd

Product