Biobased Faunaraster- Brouwersdam

Op de Brouwersdam is in 2017 een biobased faunraster van 6,5 kilometer geplaatst. Deze is de afgelopen jaren gemonitord.

Rijkswaterstaat Zee en Delta kampte met een probleem bij de faunarasters. De eerdere variant bestond uit kastanje hout, maar was niet goed opgewassen tegen de woelige omgeving. Het materiaal was niet goed bestand tegen de weersinvloeden langs de zee. Er werd besloten om een wildraster te plaatsen van ons biobased composietmateriaal. Dit was een moedige beslissing, die achteraf goed uitgepakt heeft.

Het composietmateriaal bestaat uit een combinatie van bermgras en gerecycled plastic. Er wordt in de palen en planken CO2 opgeslagen, waardoor er met het biobased faunaraster sprake is van een negatieve CO2.

Na meerdere monitoringsronden blijken de palen op lichte vergrijzing na niet aangetast te worden door het weer. Ook een aantal warme zomers hebben geen invloed gehad. Verder blijkt hij functioneel ook geslaagd te zijn, omdat bij de passages sporen van dieren terug te vinden zijn.

Al met al kan er gezegd worden dat er een goede en fijne samenwerking is geweest met een mooi resultaat.

Opdrachtgever

Uitvoerder

KWS

Status

Geplaatst

Product